Skötselråd för tatuering under läkning

Efter att tatueringen är färdig tvättas området en sista gång. Tatueringen förbinds med gladpack och Micropore alt Tegaderm. Kunden bör låta plasten sitta på tills morgonen efter tatueringstillfället såvida inte andra instruktioner get av tatueraren. Plasten ger tatueringen möjlighet att “blöda klart” utan risk för att en tjock sårskorpa bildas, som kan bli fallet om kunden plockar av förbandet i förtid. Efter plasten avlägsnats tvättas det blod och överskottspigment bort som, vid en mer traditionell omläggning, skulle ha torkat och bilad en tjock sårskorpa. En tunn, mer elastisk skorpa bildas och bidrar till en snabbare läkning.

När plasten avlägsnats (morgonen efter tatueringstillfället):

– Tvätta tatueringen med tvål och ljummet vatten
– Badda tatueringen torr med en ren handduk alt pappershandduk
– Smörj det tatuerade området med salva, Bepanthen, Helosan eller Jukonsalva. Salvan ska påföras i ett tunnt lager.
– Vid första smörjningen (efter att plasten avlägsnats och tatueringen tvättats och torkats) är det lämpligt att lufta tatueringen omkring 30 minuter så att såret får en chans att sluta sig något innan salva påförs.

Vilken som helst av de tre ovannämnda salvorna kan användas, resultatet blir det samma. Bepanthen och Jukon är något fetare än Helosansalvan. Vid använding av Helosansalva är det den BLÅ tuben som gäller, inte den gröna. Bepanthen och Helosansalva kan inhandlas på Apoteket, Helosan finns dessutom i de flesta livsmedelsbutiker. Jukon kan vara svår att få tag på men finns i vissa livsmedelsbutiker.

Under läkningen (mellan fem till tio dagar)

– Tvätta tatueringen morgon och kväll
– Smörj in tatueringen med rekommenderad salva tre gånger om dagen
– Smörj gärna tatueringen oftare än tre gånger omdagen om områdetkänns torrt, påför alltid salvan i tunna lager.
– Undvik att utsätta tatueringen för smuts, om du vistas i en smutsig miljö, håll tatueringen ren.
– Du ska inte sola, bada bastu, klorbada eller bada badkar under läkningstiden, att duscha går bra.
– När skorpan börjar lossna faller denna av i tunna flagor (liknar det man får när man flår efter att ha bränt sig i solen). Tatueringen kan under detta stadie av läkningen klia.
– Klia inte på tatueringen, pilla inte bort sårskorpor.
– Efter att skorportna har trillat bort är tatueringen läkt. Den nya huden, på det tatuerade området, kommer till en början vara blank och något oregelbunden i strukturen. 
– C:a tre veckor efter tatueringstillfället är huden helt återställd. På vissa delar av kroppen, där huden är mycket elastisk, kan läkningen ta något längre tid.